Vocht vasthouden: dit kun je ertegen doen!

vocht vasthouden Oct 01, 2024
vocht vasthouden

Vocht vasthouden is een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Naast dat het erg ongemakkelijk kan voelen, kan het ook leiden tot een opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Veel vrouwen die moeite hebben met afvallen, hebben ook te maken met vocht vasthouden, wat hun frustraties vergroot. In deze blog vertellen we jou de oorzaken van vocht vasthouden, of het gevaarlijk is en wat je kunt doen om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Wat is de oorzaak van vochtophoping?

Als we het over vocht vasthouden hebben, wordt de term vochtophoping ook veel gebruikt. Het betekent eigenlijk hetzelfde. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je te maken krijgt met vocht vasthouden:
1. Hormonale schommelingen: de grootste oorzaak van vocht vasthouden, verwacht je misschien niet, maar is te vinden in je hormonale balans. Veranderingen in deze balans (bijvoorbeeld tijdens je menstruatiecyclus, de overgang of zwangerschap) kunnen leiden tot vochtophoping.
2. Te veel zout: als je veel zout binnenkrijgt kan dat er ook voor zorgen dat je lichaam meer vocht vast gaat houden, dit is een reactie van je lichaam om het zout in balans te brengen.
3. Langdurig staan of zitten: als je voor een langere periode in dezelfde positie staat of zit, kan dit je bloedsomloop vertragen en vochtophoping in je benen en voeten veroorzaken.
4. Medicatie: bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva of medicatie voor hoge bloeddruk, kunnen ook als bijwerking hebben dat je vocht vasthoudt.

Is het gevaarlijk als je vocht vasthoudt? 

In de meeste gevallen is vocht vasthouden iets onschuldigs en tijdelijks. Bijvoorbeeld: je houdt extra vocht vast tijdens je menstruatie, of na een hele zoute maaltijd. Als je wel regelmatig en in grote hoeveelheden vocht vasthoudt, kan dit echter een teken zijn van een ernstiger onderliggend gezondheidsprobleem, zoals nier- of hartproblemen. Langdurige vochtophoping moet daarom altijd serieus worden genomen en medisch worden onderzocht om ernstige aandoeningen uit te sluiten.



Hoeveel kilo kun je zwaarder worden door vocht vasthouden?

Als je vocht vasthoudt kan dit leiden tot een aanzienlijke (tijdelijke) gewichtstoename, variërend van een paar honderd gram tot zelfs meerdere kilo’s. In heftige gevallen kan vochtophoping wel voor twee tot vier kilo extra gewicht veroorzaken. Dit extra gewicht is geen vet, maar vocht dat zich ophoopt in je lichaam. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze gewichtstoename iets tijdelijks is, en dat je door de onderliggende oorzaken deze kilo’s er gewoon weer af kunt krijgen. Hoe? Wij leggen het je uit!

Wat moet je doen als je veel vocht vasthoudt?

Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen om vochtophoping in je lichaam te verminderen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

Drink voldoende water

Dit klinkt misschien als iets tegenstrijdigs, maar voldoende hydratatie helpt je lichaam om al het overtollige vocht af te voeren. Je plast het extra vocht er als het ware uit.

Blijf in beweging

Ondanks dat het misschien ongemakkelijk aan kan voelen als je veel vocht vasthoudt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Regelmatige beweging stimuleert namelijk de bloedsomloop. Dit kan helpen bij het verminderen van vochtophoping. Als je veel (langdurig) zit of staat is het ook een goede optie om compressiekousen te dragen. Deze kunnen enorm helpen om de vochtophoping in je benen en voeten te verminderen.

Krijg je hormonen weer in balans

Zoals al eerder genoemd is veruit de grootste oorzaak van vochtophoping een hormonale disbalans. Veel vrouwen in de overgang houden bijvoorbeeld vocht vast. Het begrijpen van jouw hormonale processen is daarom essentieel voor het tegengaan van vochtophoping. Daarnaast kun je door het bevorderen van je hormonale balans, de opslag van vet rond de taille verminderen. Wil je weten of jouw hormonen in balans zijn? Doe hier de gratis hormoon-scan!

 

Verminder je zoutinname

Probeer eens voor een paar weken om je consumptie van zoute snacks en bewerkte voedingsmiddelen te beperken, en om minder zout aan je maaltijden toe te voegen. Als je tijdens deze weken minder vocht vasthoudt weet jij wat de oorzaak is van de vochtophoping in jouw lichaam.

Wil je jouw hormonen in balans brengen om vetverbranding te stimuleren?

Meld je dan aan voor onze gratis masterclass! Ontdek de vier belangrijkste hormonen die je in balans moet brengen om blijvend af te vallen, zonder ooit weer op dieet te gaan.

Meld je hier gratis aan!